Duurzaamheidscoach

Techniek van De Duurzaamheidscoach

Wat is een duurzame heftruck?

Een heftruck is onmisbaar als je een magazijn met stellingen hebt. Of als je vrachtwagens moet laden of lossen. Het is een machine die in vrijwel ieder warehouse te vinden is, maar veel heftrucks zijn nog altijd de modellen die op benzine of een loodzuuraccu rijden. Dit zijn niet de meest duurzame machines die je in het bedrijf kunt hebben, maar wat is dan wel een duurzaam model? In onze blog vertellen we er meer over.

Wat is duurzaam?

Wat verstaan we eigenlijk onder duurzaamheid? Is dat een machine die milieuvriendelijk is of juist een machine die lang meegaat? Als we spreken over de duurzame heftruck, dan spreken we over een machine die zowel milieuvriendelijk is als een lange levensduur heeft. Daarom is het ook slim om in duurzame machine te investeren, maar waarom is dat zo? En wat maakt een duurzaam model ook echt duurzaam?

Elektrische heftruck

Allereerst is de duurzame heftruck een elektrisch model dat tegenwoordig op milieuvriendelijke li-on batterijen rijdt. Deze stoten geen schadelijke stoffen uit, wat al veel beter is voor het milieu. Het is ook beter voor het personeel. Vooral als je in een gesloten en overdekt magazijn de truck gebruikt. De medewerkers hebben geen last meer van schadelijke stoffen die door de machine worden uitgestoten, wat natuurlijk veel beter is voor de gezondheid.

Geen opslag van brandstof

Een ander voordeel van de elektrische heftruck is dat je geen brandstof meer hoeft op te slaan. Bij trucks die op diesel of LPG rijden, is het ook noodzakelijk om een brandstofvoorziening aan te leggen en dat is niet alleen een dure aangelegenheid, maar je loopt toch ook altijd het risico dat er iets fout kan gaan. Het is immers gevaarlijk om brandstof op te slaan alsmede dat er bedrijfsongelukken kunnen gebeuren tijdens het tanken. 

Goedkoper in verbruik

Elektrische machines verbruiken wel stroom, maar de kosten voor het stroomverbruik wegen niet op tegen de kosten van diesel of LPG. Brandstof is nog altijd veel duurder dan stroom en dat betekent dus dat je flink wat geld kunt besparen als je voor een duurzame heftruck kiest. 

Minder onderhoud

Een ander voordeel is dat een elektrische machine minder bewegende onderdelen heeft dan de tegenhanger met een verbrandingsmotor. Met als resultaat dat de kans op defecten kleiner is en dat er veel minder onderhoud nodig is. Dat scheelt eveneens een hoop in de kosten die je jaarlijks maakt om door brandstof aangedreven varianten te laten onderhouden en te repareren. 

De andere zijde van de medaille

Een duurzame heftruck heeft niet alleen voordelen, want er is ook een nadeel. Het is een feit dat de accu’s van de elektrische machine niet heel zwaar zijn en dat je bij intensief gebruik vaker moet opladen. Kies daarom ook altijd voor een model dat snelladen ondersteunt, zodat je tussen de werkzaamheden door kunt laden en de heftruck een volle werkdag kunt gebruiken. Maar dit nadeel weegt zeker niet op tegen alle voordelen die je van het duurzame model hebt.