Duurzaamheidscoach

Techniek van De Duurzaamheidscoach

Welke ondergrond voor een betonvloer?

Betonnenvloer
Een betonvloer is een populaire keuze voor woningen als commerciële ruimtes. Beton is duurzaam, veelzijdig en oogt heel fraai. Echter, de kwaliteit en duurzaamheid van een betonvloer is sterk afhankelijk van de ondergrond waarop het wordt aangebracht. In dit artikel bespreken we de verschillende typen ondergronden die geschikt zijn voor een betonvloer en waarom ze belangrijk zijn.

Soorten ondergronden voor betonvloeren

 • Gladde, vlakke ondergrond: een gladde en vlakke ondergrond is essentieel voor het verkrijgen van een gelijkmatige en strakke betonvloer. Oneffenheden of hoogteverschillen in de ondergrond kunnen leiden tot scheuren en onregelmatigheden in het beton.
 • Stabiele, draagkrachtige ondergrond: de ondergrond moet voldoende draagkrachtig zijn om het gewicht van het beton en de belasting van de ruimte te kunnen dragen. Dit is vooral belangrijk in industriële of commerciële toepassingen waar zware machines of voertuigen aanwezig kunnen zijn.
 • Vochtwerende ondergrond: een vochtwerende ondergrond is cruciaal om te voorkomen dat vocht uit de grond het beton binnendringt, wat kan leiden tot schade zoals delaminatie en corrosie van wapeningsstaal.
 • Goed gehechte ondergrond: het is belangrijk dat het beton goed hecht aan de ondergrond om te voorkomen dat de vloer gaat loslaten of scheuren vertoont. Dit kan worden bereikt door het gebruik van hechtprimers of door de ondergrond vooraf te stralen of te slijpen.
 • Voorbereiding van de ondergrond

  Het voorbereiden van de ondergrond van betonvloeren en funderingen is een belangrijke stap in het proces van het leggen van een betonvloer:
  • Reiniging: verwijder alle losse deeltjes, vet, olie, verf en andere verontreinigingen van de ondergrond om een goede hechting van het beton te garanderen.
  • Reparatie: repareer eventuele scheuren, gaten of beschadigingen in de ondergrond met een geschikt reparatiemiddel om een glad en vlak oppervlak te verkrijgen.
  • Priming: breng een hechtprimer aan op de ondergrond om de hechting tussen het beton en de ondergrond te verbeteren.
  De keuze van de ondergrond voor een betonvloer is een belangrijke factor die de kwaliteit, duurzaamheid en esthetiek van de vloer beïnvloedt. Een gladde, vlakke, draagkrachtige, vochtwerende en goed gehechte ondergrond zijn essentieel voor het verkrijgen van een hoogwaardige betonvloer; die bestand is tegen slijtage, scheuren en andere vormen van schade. Zorgvuldige voorbereiding en het kiezen van de juiste ondergrond zijn daarom cruciaal voor een succesvol betonvloerproject. Lees hier ook ons blog over de voordelen van pvc vloeren.