Duurzaamheidscoach

Techniek van De Duurzaamheidscoach

Is mijn huis geschikt voor een warmtepomp

Is mijn huis geschikt voor een warmtepomp
Vanaf 2026 is een (hybride) warmtepomp verplicht. Het is dan ook niet verwonderlijk dat steeds meer mensen zich op een warmtepomp beginnen te oriënteren. Maar hoe weet je of jouw huis geschikt is voor een warmtepomp? In deze blogpost lees je alles wat je moet weten over de geschiktheid van jouw huis voor een warmtepomp.

Waar moet je huis aan voldoen?

Of jouw huis geschikt voor een warmtepomp is, hangt af van verschillende factoren. De belangrijkste hiervan zijn de isolatie van jouw huis, het verwarmingssysteem en het ventilatiesysteem. Als jouw huis onvoldoende geïsoleerd is, zal een warmtepomp niet goed werken. Daarom is het belangrijk om eerst te controleren hoe goed jouw huis geïsoleerd is, voordat je een warmtepomp aanschaft. Dit is vaak al af te leiden uit de leeftijd van je huis.

Isolatie afhankelijk van de leeftijd van je huis

Als jouw huis gebouwd is voor 1975, dan is de kans groot dat het gebouwd is zonder isolatie of met slechte isolatie. In dit geval is jouw huis niet geschikt voor een warmtepomp en zal er eerst betere isolatie moeten worden aangebracht, ook als je kiest voor een hybride warmtepomp. Huizen die gebouwd zijn tussen 1975 en 1992, beschikken doorgaans over minimale isolatie. Dit is ook niet voldoende om een warmtepomp te kunnen gebruiken. Een huis dat gebouwd is tussen 1992 en 2000, is doorgaans voldoende geïsoleerd voor een hybride warmtepomp. Soms kan zelfs een volledig elektrische warmtepomp worden geïnstalleerd, maar alleen als de isolatie voldoende is. Zo niet, dan zal deze moeten worden verbeterd. Woningen die gebouwd zijn na het jaar 2000, zijn qua isolatie geschikt voor elk type warmtepomp.

Verwarmingssysteem

Als het gaat om het verwarmingssysteem, dan maakt het voor een warmtepomp niet uit of je vloerverwarming of radiatoren hebt. Wel moet het systeem geschikt zijn voor een lage aanvoertemperatuur. Bij een warmtepomp moet er ook altijd een warmtepompboiler geïnstalleerd worden voor het tapwater.

Ventilatiesysteem

Tot slot moet ook het ventilatiesysteem in jouw huis in orde zijn. Een warmtepomp heeft namelijk verse lucht nodig. Een mechanisch ventilatiesysteem heeft hierbij de voorkeur.

Wel of geen warmtepomp kopen?

Een warmtepomp is een duurzame en energiezuinige oplossing voor het verwarmen en koelen van jouw woning. Of jouw huis geschikt is voor een warmtepomp hangt af van de isolatie, het verwarmingssysteem en het ventilatiesysteem. Als jouw huis niet voldoet aan deze voorwaarden, dan zal dit eerst moeten worden aangepast voordat een warmtepomp geïnstalleerd kan worden. Oriënteer je daarom goed op de eventuele kosten, wanneer dit je te gortig wordt, kun je nog snel voor 2026 een nieuwe CV-ketel kopen. Minder goed voor het milieu, maar een mens moet ook kunnen leven. Misschien ook interessant: tochtwering om je deuren tochtvrij te maken.