Duurzaamheidscoach

Techniek van De Duurzaamheidscoach

Welke soorten pellets zijn er?

witte pellets

Er zijn veel soorten pellets. Om een keuze te maken is het verstandig om veel verschillende pellets met elkaar te vergelijken en hieruit te beslissen welke pellet het beste bij jou past. Goede pellets kan je herkennen aan het EN+A1 keurmerk en een lichte kleur. Het EN+A1 label is een Europees keurmerk voor pellets bij particulier gebruik. Deze pellets zijn gemaakt van zuiver houtafval en bij verbranding blijft er maar weinig as over. De beste pellets voor je pellet kachel hebben een minimale energiewaarde van 5 kWh/kg.

De bekendste soorten pellets zijn de witte pellets en de bruine pellets. Er zitten een paar verschillen tussen de pellets. Witte pellets brandden bijvoorbeeld veel feller en schoner. De witte pellets stoten weinig afvalstoffen uit bij het verbranden. Deze pellets zijn ideaal voor het verwarmen van bescheiden woonoppervlakten, zoals de woonkamer.

witte pellets

Een bruine pallet betekent vaak een hardere houtsoort, die langer brandt maar wel minder fel. Bruine pellets zijn vaak de goedkoopste soort bij aanschaf. Bruine pellets branden met een hogere temperatuur. Dit maakt de bruine pellets dus geschikter als je grotere ruimtes wilt verwarmen. Elk van de bovengenoemde pellet soorten heeft zijn eigen eigenschap. De prijzen kunnen weliswaar verschillen, maar de kwaliteitsverschil tussen de witte en bruine pellets zijn bijna niet te vinden.

Naast de witte en bruine pellets zijn er ook bio pellets, mengpellets en schorspellets. Bio pellets zijn zuivere pellets van verspaand hout zonder toevoegingen. Mengpellets zijn gemaakt van een mix van houtsoorten, schors en houtstof. Ze hebben een wat lager rendement dan bio pellets en reguliere pellets. Schorspellets bevatten schors en zijn vaak goedkoper dan andere typen pellets. Het nadeel is dat ze vaak minder goed en minder lang branden. Ze bevatten doorgaans ook meer as, sulfaat en vocht dan bio pellets of gewone pellets. Het is dus van belang dat je goed weet van elke soort wat de eigenschappen zijn.