Duurzaamheidscoach

Techniek van De Duurzaamheidscoach

Wat maakt bodemisolatie zo bijzonder?

Als je het hebt over bodemisolatie dan heb je het over het isoleren van de bodem van je kruipruimte. Door het gebruik van isolatiemateriaal zorg je dat er minder warmte verloren gaat en worden vochtproblemen beperkt of opgelost. Je moet rekening houden dat bodemisolatie minder effectief is dan vloerisolatie. Toch heeft bodemisolatie en aantal voordelen wat je bij vloerisolatie niet hebt.

Voordelen van bodemisolatie

Overweeg je bodemisolatie dan is dat zeer effectief om vochtproblemen op te lossen op je vloeren of muren. Daarnaast kan bodemisolatie voorkomen dat vloerbalken gaan rotten en kan dit type isolatie de luchtvochtigheid in het huis verlagen. Bodemisolatie is daarom zeker het overwegen waard en brengt je genoeg voordelen op.

Hoe ziet bodemisolatie er werkelijk uit?

Je vindt bodemisolatie in verschillende vormen op de markt. Je ziet bij dit type isolatie dat er vooral EPS wordt gebruikt. Dit is een materiaal dat door middel van korrels op de bodem wordt aangebracht. Deze korrels noemt men ook wel EPS parels, piepschuim korrels of tempex. Naast dat EPS veel wordt gebruikt zie je ook isolatiechips voorbijkomen. Deze speciale isochips zijn gemaakt van polystyreen ofwel piepschuim. Naast dat deze kunststof materialen worden gebruikt zie je ook isolatie schelpen als isolatiemateriaal. Dit is een goede oplossing tegen vochtproblemen. Isolatie schelpen zijn gewoon schelpen uit de zee en zijn een stuk hoger in gewicht dan de eerdere genoemde kunststof materialen.

Bodem isoleren of vloer isoleren?

Het is voor veel bedrijven niet altijd een uitgemaakte zaak hoe hoog de effectiviteit is van je bodem isoleren. Sommige bedrijven zijn er heilig van overtuigd dat bodem isoleren de perfecte oplossing is voor je huis isoleren, terwijl andere bedrijven daar nog niet helemaal zo zeker van zijn. Je moet hierbij niet vergeten dat met het aanbrengen van bodemisolatie de gehele ruimte vanaf de bovenkant warmte ontvangt. Daarom speelt de grootte van de kruipruimte een belangrijk rol. Is de kruipruimte hoger dan 50 centimeter dan kan er via de kruipruimte veel warmte verdwijnen vanaf de vloer. Is dit het geval dan is het slimmer om vloerisolatie te verwerken in je huis. Bij vloerisolatie breng je namelijk isolatiemateriaal aan de onderkant van je vloer. Is er echter veel vocht in de kruipruimte dan is bodem isolatie aan te raden.

Het isoleren van je bodem is effectiever tegen vocht

Men ziet het isoleren van de bodem niet alleen als een isolatiemiddel, maar ook als een middel dat werkt tegen vocht en schimmelproblemen. Het vocht komt namelijk vanuit de bodem omhoog. Isoleer je de bodem dan worden vochtproblemen verhelpen voordat het zich uitbreidt in de woning. Daarom is het van essentieel belang dat je juiste isolatiemateriaal aanbrengt. Twijfel je wat het juiste isolatiemateriaal is voor je bodem dan zijn er genoeg specialisten te vinden die jou hierbij kunnen helpen.

Wat zijn de kosten van een bodem isoleren?

Als je besluit je bodem te isoleren dan moet je uitgaan van 20 tot 35 euro per vierkante meter. Het verschil in prijs is daarbij afhankelijk van het gebruikte materiaal. Het materiaal wat het

meeste gebruik wordt zijn de eerdere genoemde kunststof materialen en isolatie schelpen. Ook isolatiematrassen werken erg goed.