Duurzaamheidscoach

Techniek van De Duurzaamheidscoach

Potgrond

De lente is inmiddels begonnen en dan beginnen we weer na te denken over planten. Dit artikel gaat over de potgrond daarvoor. Die zou je ook voor je tuin kunnen gebruiken, maar tuinaarde is dan meer gebruikelijk. Maar wat is dit type grond precies en waar gebruik je het voor. En wat zijn eigenlijk de verschillen met tuinaarde. In dit artikel gaan we op die aspecten in.

Wat is potgrond

In wezen is er spraken van een verzamelnaam van gronden met diverse samenstellingen. Een van de belangrijkste bestanddelen is veen. Dat is oude grond die is ontstaan uit plantenresten. Veen neemt veel water op en houdt dat lang vast. Dat bevordert de groei van planten. Een ander voornaam bestanddeel kan kokos zijn. Het veen wordt gemengd met componenten als compost, zand, boomschors en kalk. Ook klei, leem en cacao-afval worden wel eens toegevoegd. Qua structuur en samenstelling vormt dat geheel een hele goede voedingsbodem voor planten om in te wortelen. Goede wortels zorgen voor een betere groei en zorgen er natuurlijk voor dat de plant stevig staat. De zuurgraad en meststoffen zijn daarbij van groot belang.

Wat is het verschil met tuinaarde

Tuinaarde is in het algemeen samengesteld uit tuinturf en compost. Het voegt veel organische stoffen toe aan de bodem, is compact en is daarom relatief zwaar. Vanwege de compactheid is het niet goed geschikt voor gebruik in potten. Tuinaarde is bedoeld voor een vermenging met de potgrond in je tuin, om die te verbeteren en mest toe te voegen.

Waar gebruik je potgrond voor

Zoals de naam al aangeeft, gebruik je deze potgrond doorgaans voor in potten en plantenbakken. Alhoewel deze grond veel voedingsstoffen bevat, hebben potplanten in de groeifase toch extra voeding nodig. Doordat deze grond voldoende zuurstof doorlaat, kunnen de wortels prima groeien. Ook voor de tuin wordt die grond toegepast. In dit laatste geval wordt zogenoemde universele type gebruikt. Maar er kunnen planten in een tuin staan, waarvoor het gebruik van deze grond is af te raden. Informeer daarom bij de specialist.