Duurzaamheidscoach

Techniek van De Duurzaamheidscoach

Paardrijden

duurzaamheid voedselindustrie

Wij hebben online paardensport benodigdheden! Je kunt bij ons een hooiruif kopen

Dit kun je doen in de nedlandic scheermachine webshop. Ook hebben we een opstapkrukje. Paardrijden is een hele diverse sport en kent dus ook verschillende disciplines. Een aantal voorbeelden van deze disciplines zijn springwedstrijden en dressuur. 

Springwedstrijden

Zonder ervaring is het lastig om mee te kunnen doen aan springwedstrijden. Je moet al hebben geleerd om je paard goed te kunnen laten springen. Bij springwedstrijden zitten de stijgbeugels hoger en ook moet je een speciale zit aannemen, de zogenaamde verlichte zit. De verlichte zit helpt je om bijna te gaan staan in je beugels, zodat je makkelijker met je paard kunt gaan springen. Om door te kunnen naar een hogere klasse moet je bepaalde punten halen. Deze winstpunten krijg je vaak enkel wanneer je in de top 3 eindigt. Binnen springwedstrijden zijn er verschillende niveaus. Het niveau met de laagste hindernissen zijn hindernissen van 1 meter. Het niveau met de hoogste hindernissen zijn hindernissen van 1.3 meter. Tussen deze niveaus zijn er ook hindernissen van 1.1 meter en hindernissen van 1.2 meter. De verschillende niveaus zijn aangeduid met de letters B, L, M en Z. 

Tijdens een springwedstrijd draagt een rijder een overhemd, een plastron, een rijjasje, een rijbroek, een cap en laarzen, speciale rijlaarzen. 

Dressuurwedstrijden

Ook bij het deelnemen aan dressuurwedstrijden moet je al behoorlijk kunnen paardrijden. Dit komt omdat ook dressuurwedstrijden van een hoog niveau zijn. Als beginner kun je maar beter niet zomaar meedoen aan dit soort wedstrijden. Tijdens dressuur word je beoordeeld op oefeningen. Je kunt hierbij een cijfer van 1 tot 10 krijgen. Bij dressuur is het belangrijk dat je bij de juiste letter de juiste oefening laat zien. Ook moet je zorgen dat je niet uit het tempo raakt wanneer je een bocht neemt en ook mag je de bochten niet afsnijden of korter nemen. Ook bij dressuur werken ze met dezelfde niveaus als bij springwedstrijden. Ook hier wordt gewerkt met dezelfde letters en bijbehorende niveaus. Ook bij dressuur moet je winstpunten halen om door te mogen naar het volgende niveau. 

De kleding bij dit soort wedstrijden is erg netjes. De rijder draagt een witte blouse met een zwarte jas. Ook draagt hij een witte broek met handschoenen die de kleur van de broek hebben.