Duurzaamheidscoach

Techniek van De Duurzaamheidscoach

Kan je zelf een visgraat pvc vloer leggen

Wil jij graag een nieuwe vloer en is je oog gevallen op een PVC vloer, dan kan het natuurlijk zijn dat je deze graag zelf zou willen leggen. Aangezien je in het verleden ook wel eens een laminaatvloer hebt gelegd, kan een PVC vloer toch niet zo heel erg lastig zijn? Maar Kan je zelf een visgraat pvc vloer leggen? Het antwoord op deze vraag is uiteraard ja, maar of het verstandig is, dat valt nog maar te bezien. Vooral wanneer je de vloer ook dient te egaliseren, is het niet verstandig om dit zelf te doen. Sterker nog, veel bedrijven gaan hier simpelweg niet eens mee akkoord. De prijs die je betaald is namelijk een prijs inclusief leggen. Op het moment dat je het toch liever zelf wilt doen, zal dit qua prijs meestal niet heel erg veel verschil maken. wil je het toch zelf doen, dan hebben wij een aantal tips voor je, waar je extra goed op moet letten. Deze zaken gaan namelijk regelmatig fout.

Je gaat te snel

Wanneer je een vloer wilt gaan leggen, is het allereerst belangrijk dat je de vloer op temperatuur laat komen. De meeste vloeren liggen namelijk in een magazijn, waar de temperatuur een stuk ligt. Wanneer je dan direct aan de slag gaat met het leggen van de vloer, loop je het risico dat de vloer nog verder uit gaat zetten of juist gaan krimpen. Je kunt je dus wel voorstellen wat er dan gebeurt op het moment dat je de vloer al hebt gelijmd en ook al voor een deel hebt gelegd. Doordat de planken geen kant opkunnen, is de kans vrij groot dat ze bol gaan staan of nog erger, helemaal los knallen. Zorg er daarom dus altijd voor dat je de PVC stroken minimaal 48 uur in de ruimte laat liggen waar ze ook moeten worden gelegd.

Je denkt niet aan het zaagverlies

Net als wanneer je behang met een patroon hebt, die je ook rekening te houden met het zaagverlies van een vloer. Het is namelijk onmogelijk om precies uit te komen. Zo houd je dus aan iedere kant een stukje over. Dit dien je vervolgens zagen, waardoor je iedere keer een stukje zaagverlies hebt. Daarbij komt ook dat stukken van minder dan 40 centimeter eigenlijk niet meer gebruikt mogen worden, aangezien je dan een minder mooi effect van verspringen krijgt. De kans dat de planken dat parallel aan elkaar liggen wordt dan te groot. Dus kan je zelf een visgraat pvc vloer leggen, ja dat kan! Houd er alleen wel rekening mee dat er een aantal zaken zijn die belangrijk zijn om goed op te letten. Doe je dit niet, dan kan het zo zijn dat het eindresultaat niet is wat je ervan had verwacht en gehoopt natuurlijk.