Duurzaamheidscoach

Techniek van De Duurzaamheidscoach

Hoe monteer je LED verlichting?

Hoe monteer je LED verlichting?

Tips voor het monteren van LED verlichting

De oude gloeilampen zijn al enige tijd niet tot nauwelijks meer verkrijgbaar op de markt. Het wordt langzaamaan tijd dat we allemaal overstappen op LED verlichting. Die is energiezuiniger en ook in het praktisch gebruik veel duurzamer. Toch zijn sommige mensen nog wat sceptisch om LED verlichting aan het schaffen om de reden dat denken dat het onmogelijk is om LED verlichting te monteren. Niets is echter minder waar. Het valt reuze mee. De vraag ‘hoe monteer je LED verlichting’ beantwoorden we hieronder. Het zijn slechts 6 kleine stappen.

Stap 1. Start met stroom uitschakelen

Voor jouw en andermans veiligheid is het raadzaam om, voordat je met elektriciteit gaat werken, eerst de stroom in je pand uit te schakelen. Zo voorkom je mogelijk nare ongelukjes. De stroom uitschakelen doe je in de meterkast. Weet je op welke groep je gaat werken? Dan hoef je alleen die groep maar op non-actief te zetten.

Stap 2. Afdekraam van de schakelaar verwijderen

Is de stroom eraf? Dan kun je het afdekraam van de LED dimmer verwijderen. Wrik hiervoor met de hand of een schroevendraaier eerst de schakelknop los, waarna je het raampje daarachter kunt verwijderen.

Stap 3. LED dimmer aansluiten

Sluit hierna de LED dimmer aan met twee draden aan. Draad één is de bruine stroomdraad die de stroom doorgeeft naar de lamp. Draad 2 is de zwarte schakeldraad waar altijd stroom op staat voor de stroomtoevoer richting de dimmer. Hoe je de draden moet vastzetten, kan per dimmer anders zijn. Soms doe je dat met klemmetjes en soms doe je dat met schroefjes. Stap 4. LED dimmer en wanddoos plaatsen Als je alle draadjes hebt vastgezet, kun je de dimmer in de inbouwdoos terugplaatsen in de muur. Doe dat wel een beetje voorzichtig om ervoor te zorgen dat de draadjes goed op hun plek in inbouwdoos blijven zitten.

Stap 5. Minimale en maximale helderheid instellen

Je kunt nu de stroom inschakelen om te checken of je LED dimmer goed is aangesloten. Doet deze het? Mooi, dan kun je nu de dimmer instellen om de minimale lichtsterkte te bepalen. Dat doe je door het kleine zwarte afstelknopje op de dimmer met een (kleine) schroevendraaier helemaal naar links te draaien en daarna weer langzaam naar rechts. Stopt de lamp met knipperen? Dan is de afstelling gelukt. Overigens is deze mogelijkheid niet op alle dimmers beschikbaar

Stap 6. Afdekraam en LED dimmer terugplaatsen

Gefeliciteerd: je hebt de LED dimmer goed aangesloten! Je hoeft nu alleen nog het afdekraampje en de dimmerknop terug te plaatsen op de wanddoos. Zo zie je maar: een led dimmer monteren is eigenlijk helemaal niet zo ingewikkeld. Lukt het toch niet? Vraag dan om info en/of hulp bij een verlichtingsspecialist. Of stuur ons een bericht via het contactformulier.