Duurzaamheidscoach

Techniek van De Duurzaamheidscoach

Hoe kan je omgaan met rouwen?

Een van de ergste dingens die je kan overkomen is het overlijden van een geliefde. Je wilt er het liefst niet over nadenken, maar als het moment er is kan je niet meer terug. Kon je maar terug de tijd in zodat je samen met je geliefde kon zijn. Helaas kan dat niet en moet je proberen ermee omgaan. Dit is makkelijk gezegd dan gedaan. Hieronder vind je een aantal tips maar beter dan tips is natuurlijk de hulp van een  psycholoog in Den Haag

Tijd

Het allereerste en allerbelangrijkste is tijd. Ik kan je niet letterlijke tips geven waardoor je je meteen beter voelt. Ik kan je alleen maar proberen te ondersteunen. En het beste wat je kan gebruiken is tijd. Tijd om stil te staan bij alles wat er gebeurd is en tijd om stil te staan bij het feit dat je geliefde er niet meer is. Ook al wil je liever alles negeren en doen alsof er niks is. Je helpt jezelf er niet mee. Het uitstellen van pijn zorgt niet ervoor dat het verdwijnt. Neem daarom de tijd om stapje voor stapje te proberen om je leven weer op te pakken.

Steun

Zoek steun bij de mensen om je heen. De mensen om je heen kunnen je opvangen en helpen. Niet alleen met fysieke werkzaamheden waar je nu geen kracht voor hebt, maar ook mentaal. Waarschijnlijk wil je het liefst er niet over praten en gewoon alleen zijn. Echter is praten juist een manier om alles wat er gebeurd is te verwerken. Je kan dan je emoties kwijt en je gevoelens uiten. Pak de steun aan, duw geen mensen weg maar maak oprecht gebruik van de steun. Als iemand bij je wilt blijven probeer dat te accepteren dat in plaats van je moedig voor te doen om vervolgens als je alleen bent te breken. Soms heb je een  momentje voor jezelf nodig maar zorg er niet voor dat je het overgrote deel van tijd alleen bent. Vooral niet in de eerste weken wanneer het verlies nog vers is.

Verwerken

Hoe kan je dit alles verwerken? Daar is geen antwoord op helaas. Iedereen is anders en iedereen heeft zijn eigen manier van rouwen. Het is aan jezelf om erachter te komen wat bij jou past. Misschien kan je alles beter verwerken door al je emotie op te schrijven of een door elke nacht een kaarsje aan te steken. Misschien wil je wel een briefje ophangen aan een papieren lantaarn en in de lucht laten zweven. Je zou natuurlijk ook wat meer tijd kunnen besteden op een plek waar je geliefde vaak kwam om zijn of haar aanwezigheid te voelen. Er zijn verschillende dingen die je kan doen om het verwerkingsproces te bevorderen zodat jij je sneller weer iets beter gaat voelen.

Rouwen

Rouwen is iets waar je liever niet aan denkt en als je het moet doen wil je het het liefst wegstoppen. Je wilt alles negeren en ontkennen dat rouwen nodig is. Echter hinder je jezelf daar alleen maar mee. Het is belangrijk om met behulp van tijd en steun voor jezelf te proberen zo goed mogelijk het verlies te verwerken. Dit klinkt makkelijker gezegd dan gedaan. Echter als je in zo een positie zit heb je geen keus dan proberen alles een plekje te geven.