Duurzaamheidscoach

Techniek van De Duurzaamheidscoach

Het hebben van een sedumdak: de voordelen

2 groendak

Een sedumdak groendaktotaal: ideaal voor de tuinier die zijn tuin wilt vergroten. Het hebben van een sedumdak is namelijk ideaal wanneer je tuin wat kleiner is maar je toch wilt genieten van de ruimte om je plantjes neer te zetten. Deze plantjes kun je dan verbouwen op je dak. Sedum is hier een goede oplossing voor. Dit zijn namelijk vetplantjes die een goede toevoeging zijn aan het ecosysteem. Hiernaast heeft een sedumdak nog vele andere voordelen.

Een sedumdak voor het vasthouden van water

Het hebben van een sedumdak is ideaal wanneer je overtollig water in je tuin hebt. In Nederland wordt het namelijk niet alleen steeds warmer, maar ook steeds natter. Vegetatie zorgt ervoor dat hemelwater op wordt genomen en hiermee wordt vastgehouden. Wanneer er minder groen te vinden is in een stad, zal dit ook een stuk minder worden gedaan. Hierdoor krijg je dingen als gevolg zoals een overbelast rioolstelsel en wateroverlast. Een groendak houdt ongeveer zo’n 60 tot 80 procent meer water vast per jaar dan een ander dak. Een groendak zorgt er dus voor dat je minder kans hebt op wateroverlast.

Naast vasthouden filtert een sedumdak ook

Naast dat een sedumdak water voor je opvangt en vasthoudt, zorgt het ook voor de zuivering van dit water, en ook nog eens van de lucht. Het zuivert hierbij de CO2 en het fijnstof uit de omgevingslucht. Ook wordt onder andere cadmium, koper en lood opgenomen vanuit het water. Wanneer je ervoor wilt kiezen om ook etenswaar te verbouwen op je dak, dan is dit erg goed mogelijk. Je kunt namelijk je kleine tuin toch optimaal gebruiken wanneer je op het dak van je schuur of tuinhuis een sedumdak installeert. Je kunt dan vervolgens je lievelings vegetaties laten groeien en hier optimaal van genieten! Dit is dus ideaal voor iemand met groene vingers die toch lekker bezig wilt zijn in de tuin. Maak dus vooral gebruik van de mogelijkheden die er zijn!