Duurzaamheidscoach

Techniek van De Duurzaamheidscoach

Het aanvragen van een energielabel

Snel en eenvoudig een energielabel aanvragen, dat kun je het beste doen bij een onafhankelijk duurzaamheid adviesbureau. Dan weet je zeker dat er op een deskundige manier wordt gecheckt én volgens de laatste normen.

Nieuwste norm

Een energielabel is al sinds 2008 verplicht bij de oplevering, de verkoop en de verhuur van een woning. Sinds die tijd zijn ook de eisen regelmatig veranderd. Het is nog steeds wettelijk verplicht om het energielabel te hebben maar het moet nu voldoen aan de nieuwste normen. Zo hebben bijvoorbeeld de woningeigenaren in 2015 een voorlopig energielabel gehad voor hun woning, gebaseerd op de Nederlandse Norm (NEN) 7120. Sinds januari 2021 wordt de norm NTA 8800 gehanteerd die de oude methodiek NEN 7120 vervangt. Dit betekent dat de oude energie labels komen te vervallen.

Wat laat het label zien?

Een recent energielabel heeft meerdere voordelen. Ten eerste laat een energielabel goed zien of een woning veel of weinig energie verbruikt. Je kunt daardoor ook beter inschatten wat je moet doen om de woning energiezuiniger te maken. Bijvoorbeeld door isolatie. Aan het energielabel kun je ook zien of de woning van het gas kan. Als een woning bijvoorbeeld slecht geïsoleerd is, heeft een aansluiting op het warmtenet of een warmtepomp weinig zin. Het meest energiezuinige label is een A++++ label, de minst zuinige woning krijgt een G-label. Het is logisch dat bij een oude woning de streefwaarden lager liggen dan bij een nieuwe woning. Daarom zijn er voor een energielabel verschillende meetpunten, een zogenoemd isolatieniveau en de zogenoemde streefwaarden.

Voordelen energielabel

Een energielabel aanvragen heeft verschillende voordelen, zowel voor de eigenaar van de woning, de koper of de huurder. Kopers en huurders kunnen namelijk direct aan het energielabel zien of een woning wel of niet energiezuinig is. Het geeft ze daardoor ook een indicatie van de energierekening. Met voorbeelden ziet de huiseigenaar hoe hij of zij de woning eventueel energiezuiniger kan maken. Dit heeft natuurlijk ook invloed op de verkoop- of verhuurprijs van de woning. Een positief groen energielabel kan zorgen dat de woning sneller verkocht of verhuurd wordt.

Snel en transparant

Neem eens een kijkje op de website van DuraPlus. De overzichtelijke informatie laat zien hoe je snel en gemakkelijk een energielabel kunt aanvragen. Ook de transparantie wat betreft de kosten is hier prettig, zo weet je precies waar je aan toe bent.