Duurzaamheidscoach

Techniek van De Duurzaamheidscoach

Gooi maar weg

Woning Verhuren Amsterdam

Zo makkelijk gezegd. Papiertje om je eten wat je niet meer nodig hebt. Gooi maar weg. Batterijen die op zijn. Gooi maar weg. Iets dat valt en waar een klein stukje vanaf breekt. Gooi maar weg. Een gat in je kleren gevallen. Gooi maar weg. We gooien met zijn allen heel eenvoudig dingen weg. Waar onze grootouders vroeger hebben geleerd om alles zo lang mogelijk te gebruiken en te hergebruiken, zijn we tegenwoordig meer van het makkelijk. Wie kan er nog sokken stoppen als er een gat in zit bij de tenen? Het is niet iets dat we op school leren. Zijn je sokken kapot, dan gooi je ze weg en ga je naar de winkel om nieuwe sokken te kopen. Soms ga je zelfs al iets nieuws kopen voordat het oude echt kapot is. Gewoon, omdat je een keer iets anders wilt.

Leven in overvloed

We leven in een wereld vol overvloed. Wat je ook zoekt, er zijn altijd verschillende varianten om uit te kiezen. Laptops en computers zijn er in allerlei soorten en alles met zijn eigen kwaliteiten. Telefoons gaan meestal maar twee jaar mee voordat de batterij op is. En in plaats van een nieuwe batterij, kopen we meteen een nieuwe telefoon. Elk jaar kopen we een nieuwe kersttrui, want die oude hebben we al op de foto’s van het afgelopen jaar staan. En twee keer in dezelfde outfit een feest vieren, dat kan echt niet meer. En ook als het gaat om eten is er zo ontzettend veel keuze. Vlees, vegetarisch, groente, fruit, zuivel. Je hebt vaak een ruime keuze door de verschillende producenten en de verschillende merken die daardoor op de markt zijn. Allemaal net een beetje anders, maar in de kern gelijk. Zoveel keuze, dat je eenvoudig iets nieuws koopt als het oude niet meer helemaal aan je wensen voldoet.

Hergebruik voor een beter milieu

Bedrijven die zich inzetten voor het milieu komen er gelukkig steeds meer. Zo zijn er bedrijven als fair furniture group die zich inzetten om oude meubels zoveel mogelijk te hergebruiken. Vaak kan dat al door ze een keer goed en intensief te reinigen. Of je maakt de meubels weer als nieuw door een nieuwe lakkleur of een nieuwe stoffering aan te brengen. Met een kleine aanpassing zijn de meubels weer goed voor een tweede of zelfs derde ronde. En zo doen we allemaal ons best om de aarde niet teveel te belasten met extra afvalstoffen. Want een beter milieu begint bij jezelf en jouw keuze hoe je omgaat met oude dingen.