Duurzaamheidscoach

Techniek van De Duurzaamheidscoach

Energielabel voor bedrijven verplicht bij verkoop of verhuur

energielabel voor bedrijven

Een energielabel is verplicht als je een bedrijfspand gaat verkopen, verhuren of opleveren. De Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT) controleert hier vanaf 2015 erg streng op. Kun je als kantooreigenaar geen geldig energielabel aantonen dan riskeer je hoge boetes. Waarom is zo’n energielabel tegenwoordig zo belangrijk? Een energielabel voor bedrijven is verplicht, dus wacht niet te lang met aanvragen.

Waarom stelt de overheid verplicht een energielabel in?

De wereld werkt toe naar een gezonder en milieuvriendelijker klimaat in de toekomst. Vandaar dat de overheid een energielabel verplicht. Dat doen ze om kantooreigenaren te stimuleren om energiebesparende maatregelen te nemen. Besluit je kantoorpand te verkopen of te verhuren dan moet je ervoor zorgen dat je vóór het ingaan van de overeenkomst in bezit bent van een energielabel. Dit zorgt ervoor dat voor dat de huurder of koper direct inzicht heeft in hoe energiezuinig het pand is.

Wat zijn de voordelen van een energielabel?

Ten eerste vind je op het energielabel energiebesparende maatregelen. Zo weet je precies hoe je je bedrijfspand energiezuiniger kunt maken. Ben je in het bezit van energielabel A, B of C dan kan dat de verhuur of verkoop van het pand versnellen. Tot slot stellen banken het vergroenen van een bedrijfspand als verplicht en financieren pas vanaf energielabel C.

Heb je een energielabel nodig voor je bedrijfspand?

Niet ieder bedrijfspand heeft een energielabel nodig. Het hangt helemaal af van de gebruiksoppervlakte. Heeft jouw bedrijfspand minimaal een oppervlakte van 50 vierkante meter en wil je het gebouw verhuren of verkopen dan heb je een energielabel nodig. Men spreekt hier ook wel van utiliteitsgebouwen. Een utiliteitsgebouw is een gebouw zonder woonbestemming. Dan kun je denken aan kantoren, winkelpanden, scholen en ziekenhuizen. Een energielabel voor je kantoorpand aanvragen kan eenvoudig op deze pagina. Na het inplannen van de inspectie ontvang je binnen enkele werkdagen een geldig energielabel.

Vanaf 2023 is er verplicht energielabel C nodig

Is je bedrijfspand groter dan 250 vierkante meter en gevestigd in publieke gebouwen dan moet het energielabel duidelijk zichtbaar zijn voor de mensen. Dat kan bijvoorbeeld naast de receptie of bij de ingang van het pand. Is het bedrijfspand groter dan 100 vierkante meter en gebruik je minimaal 50% als kantoorruimte? Dan heb je vanaf 2023 verplicht energielabel C nodig. Heb je dit niet riskeer je hoge boetes of zelfs sluiting.