Duurzaamheidscoach

Techniek van De Duurzaamheidscoach

Sneller een duurzame organisatie, maar hoe?

Hoe zorg je sneller voor een duurzame organisatie?

Sneller een duurzame organisatie, maar hoe? Het is een vraag die veel ondernemers zichzelf stellen. De corona crisis heeft ons geleerd dat we in staat zijn om snel veranderingen door te voeren. Toch blijkt dit moeilijk te zijn wanneer de directe noodzaak lijkt te ontbreken. In dit blog vertellen we je graag hoe je sneller voor een duurzame organisatie zorgt.

Veranderen is zeggen, zijn en doen

Sinds de corona crisis zijn veranderingen in een ongekend rap tempo doorgevoerd. De veranderingen waren op 3 niveaus zichtbaar: zeggen, zijn en doen. Tijdens de pandemie gaven veel werkgevers aan dat ze het werken voor hun personeel veilig wilden maken, dat is veranderen op het gebied van ‘zeggen’. Daardoor vond er een transformatie plaats naar een nieuwe manier van (thuis) werken. Dat was veranderen op het gebied van zijn. Tegenwoordig merken we dat veel van die veranderingen normaal zijn geworden in ons professionele manier van doen. Denk maar aan videobellen. ‘Gewoon’ bellen is bijna ouderwets geworden, zo zonder beeld. Het moge duidelijk zijn dat een duurzame strategie voor een organisatie helpt met veranderingen doorvoeren.

Zeggen: hoe pak je het aan?

Op diezelfde manier kun je je organisatie verduurzamen. Begin door te zeggen hoe je van duurzaamheid en milieuvriendelijk ondernemen een prioriteit wil maken. Denk hierbij aan ’s nachts alle lichten en apparaten uitzetten, zonnepanelen laten installeren of minder gas gaan gebruiken.

Zijn: laat zien wat je belangrijk vindt

Hier laat je zien wat je als ondernemer belangrijk vindt qua duurzaamheid. Dit moet overeenkomen met de cultuur van het bedrijf. Corona heeft al aangetoond dat vanuit huis werken een stuk makkelijker is dan voorheen werd gedacht. Als werkgever kun je dus aanmoedigen dat mensen meer thuis werken en daardoor minder vaak de auto pakken.

Doen: zet concrete stappen

Corona heeft ons geleerd dat we de crisis niet eigenhandig op kunnen lossen, maar dat we wel ons steentje aan de oplossing bij kunnen dragen. We hebben gemerkt dat thuiswerken helemaal niet zorgt voor vervreemding en een afstand tussen collega’s. Door daar concreet aandacht aan te schenken, kun je duidelijk maken dat onze gedachten bepalen wat we normaal vinden. Als je concrete stappen zet, zoals thuiswerken voor één dag in de week te verplichten, toon je aan dat we ons gedrag blijvend kunnen veranderen.

Meer over duurzaamheid?

Wil je als ondernemer meer weten over duurzaamheid binnen je bedrijf? Kijk dan snel hier.