Duurzaamheidscoach

Techniek van De Duurzaamheidscoach

De voordelen van een infrarood kachel

infrarood kachels

Infrarood kachels worden de laatste tijd steeds meer verkocht. Niet zo vreemd eigenlijk, want iedereen die dit type kachel thuis heeft staan, kan meepraten over de vele pluspunten die deze kachels hebben. Maar wat zijn infraroodkachels precies voor kacheltype? En van welke voordelen profiteer je als je kiest voor de aankoop van zo’n kachel? In dit blog kun je er alles over lezen wat je moert weten!

De belangrijkste kenmerken van een infrarood kachel

Infraroodkachels zijn kachels die ruimtes verwarmen door middel van elektriciteit, en dus niet door gas of via andere brandstoffen. De elektriciteit wordt door het apparaat zelf omgezet in infraroodstraling. De kachels werken via infrarood licht, die warmte genereert en zo zorgt voor een comfortabele omgevingswarmte. De aangename temperatuur die de kachels creëren is natuurlijk het hoofddoel van dit type kachel. Maar dat geldt voor elke kachel, los van de brandstof. Wat zijn dan eigenlijk de voordelen die deze infraroodkachels te bieden hebben? Waarom zou jezelf dit soort kachels moeten kopen?

infrarood kachels

Met een infraroodkachel kun je snel elke ruimte opwarmen

Volgens gebruikers van infraroodkachels is een van de grootste pluspunten van deze kachelsoort het feit dat het razendsnel opwarmt in de kamer waar je deze kachel neerzet. Standaard kachels die verwarmen op gas of alleen op elektra, warmen op via een methode die wel convectie genoemd wordt. Onder convectie wordt een opwarmwijze verstaan waarbij er lucht in beweging komt die vervolgens opwarmt. Bij infrarood gaat dit anders. Hierbij wordt er door straling warmte gecreëerd, die op de omgeving wordt geprojecteerd. Dit leidt tot een veel snellere en effectievere opwarming.

Een energiezuinige manier van verwarmen

Een ander fijn kenmerk van infraroodkachels is dat ze naar verhouding energiezuinig zijn. Doordat objecten in de directe omgeving van de kachel direct worden verwarmd, gaat er maar weinig energie verloren. En dat merk je op langere termijn op je energierekening. Je gaat namelijk jaarlijks tientallen tot wel honderden euro’s uitsparen.

Infraroodkachels zijn geen gevaar voor de gezondheid

Last but not least is het fijn om te weten dat infrarood kachels geen gevaar zijn voor je gezondheid. Infrarood dringt niet door de huid heen en is daarom veilig om als verwarmmethode te gebruiken.