Duurzaamheidscoach

Techniek van De Duurzaamheidscoach

De voordelen van betonplex

betonplex online bestellen

Dit artikel gaat over betonplex. Wat zijn de voordelen ervan? Wat zijn zoal de toepassingen? Maar eerst wat is betonplex?

Wat is betonplex

De naam betonplex komt van een belangrijke toepassing van het materiaal, namelijk voor de bekisting voor het storten van beton. Het is multiplex of spaanplaat met een beschermlaag van epoxy. Ook andere plaatmaterialen zijn mogelijk. De standaard uitvoering van betonplex is met een afwerking met fenol met een dichtheid van 120 gr./m². Gebruikelijke afmetingen van platen zijn 300 bij 150 cm en 250 bij 125 cm. Ook grotere platen van betonplex kan je online bestellen.

Voordelen

De voordelen van betonplex zijn onder andere:

 • Heeft een glad oppervlak
  Beton kleeft niet aan betonplexplaten en als dat hard is geworden, kunnen ze eenvoudig worden verwijderd en opnieuw gebruikt. Naast beton hecht ook vuil zich niet aan de platen. Ze blijven er daarom goed uitzien.
 • Het is watervast verlijmd
  Betonplex wordt watervast verlijmd en is daarom goed bestand tegen vocht, wat nodig is voor bekisting. Maar vanwege die eigenschap zijn de platen ook prima geschikt voor andere buitentoepassingen.
 • Sterkte
  Vanwege de ontwikkeling als bekistingsmateriaal is betonplex een sterk materiaal. Het kan redelijk wat gewicht aan. Die draagkracht en de levensduur worden mede bepaald door het soort hout en de dikte ervan.
 • Duurzaamheid
  Het spaanplaat en mutiplex die voor betonplex worden gebruikt, zijn feitelijk bijproducten. De platen worden namelijk geperst van houtresten. Ze kunnen ook heel goed een tweede gebruik krijgen. Beide aspecten zijn belangrijk voor het milieu.
betonplex online bestellen

Toepassingen

We noemden al een toepassing van betonplex, namelijk als bekisting. Maar de gladheid, sterkte en waterbestendigheid geeft het materiaal veel meer toepassingen. Voorbeelden zijn onder meer gebruik voor de bodem en de wanden van aanhangwagens en bedrijfsauto’s, voor de speeltuin, opbergruimtes en dierenhokken. Je dient er echter rekening mee te houden dat betonplex niet bestand is tegen langdurige UV-straling en kan verkleuren in de zon. Er zijn dus veel toepassingen en zoals al gezegd, kan je betonplex online bestellen in allerlei maten.