Duurzaamheidscoach

Techniek van De Duurzaamheidscoach

De driedubbele duurzaamheid van kweekvlees

Kweekvlees

De huidige vleesindustrie zorgt voor een enorme CO2-uitstoot, dierenleed en ontbossing. Geen vreemde ontwikkeling dus, dat er al sinds jaar en dag over alternatieven nagedacht wordt. De simpelste oplossing is vegetariër worden. Deze trend blijft bezig aan een opmars, maar heeft niet dat brede draagvlak dat kweekvlees gaat hebben. Straks zijn restaurants met kweekvlees hopelijk de hipste hotspots. We schijnen je bij.

Kweekvlees: vlees uit DNA

Even een korte introductie voordat we vooruit kijken. Kweekvlees wordt gemaakt uit het DNA van dieren. Een diervriendelijker optie bestaat simpelweg niet. Een aantal jaren geleden werden de eerste ontwikkelingen al gepresenteerd in onder andere De Wereld Draait Door. Dat programma is al een tijdje van de buis, terwijl achter de schermen, in de laboratoria, door is gewerkt aan wat heel snedig ons Labje vlees van morgen wordt genoemd. Meer weten over de totstandkoming? Kijk op de site Kweekvleesinfo voor kweekvlees informatie.

Huidige vleesconsumptie

CO2-uitstoot, dierenleed en ontbossing, we noemden deze nadelen van onze huidige vleesconsumptie net al op. Daarbij is er geen discussie over het dierenleed en de rol van de bio-industrie als één van de grootste vervuilers – waarbij het piepkleinde Nederland ironisch genoeg geldt als één van de grootste spelers op de markt. De ontbossing wordt nog wel eens uitgelegd als gevolg van de vele vegetariërs, die te veel soja zouden eten, waarvoor bossen gekapt zouden worden. Deze theorie kan al lang richting rijk der fabelen slash prullenbak worden verwezen: die bomen worden inderdaad gekapt om sojaplantages aan te leggen, maar dan vooral om al het slachtvee te voederen.

Vegetarisme is hip, maar…

Gelukkig is de wetenschap er ingedoken en groeit het besef dat begrippen als kiloknaller, kistkalf, plofkip, kortom de bio-industrie moet verdwijnen. Je ziet dit aan het aanbod vleesvervangers in de supermarkt, een trend waarin nu ook grote vleesverwerkende voedselproducenten zoals Unox en Mora zich mengen. Vegetarisme is hip! Maar er zijn altijd nog mensen die vlees willen eten. Sommigen zijn al overgestapt op biologisch vlees.

Straks ook in restaurants kweekvlees eten!

Het kan niet anders of kweekvlees is straks verkrijgbaar voor particulieren en horeca. Vandaar dat er alvast een lijst wordt aangelegd met restaurants die overstappen op kweekvlees. In de horeca is de trend van bewust eten al jaren zichtbaar. Aangezien het vlees dat uit DNA vervaardigd wordt straks niet gaat inboeten aan kwaliteit, kun je er vanuit gaan dat binnenkort de eerste chefs er goede sier mee gaan maken.

Wat willen we nog meer?

Minder tot geen dierenleed meer, geen milieuvervuiling en/of ontbossing, wat willen we nog meer? We zouden zeggen: hou de ontwikkelingen in de gaten en wie weet geniet je straks in een restaurant van een heerlijk schoon biefstukje. Driedubbele duurzaamheid, wie weet binnenkort bij jou in de buurt.