Duurzaamheidscoach

Techniek van De Duurzaamheidscoach

Zitten er voordelen aan het zakelijk kopen van zonnepanelen?

Tegenwoordig hoor je steeds vaker dat mensen niet in vastgoed of beleggingen investeren, maar in zonnepanelen. Uiteraard is dat goed voor de planeet, maar niet iedere ondernemer is gedreven door louter nobele motieven om het milieu te sparen. Sparen willen ondernemers namelijk zelf vaak ook, en zonnepanelen kunnen daar echt wel een handje bij helpen! Energievanzelf heeft namelijk de optie van zonnepanelen zakelijk kopen. Zo schaf je zonnepanelen aan die je niet per se voor privégebruik thuis hebt, maar die je grootschalig bij je bedrijf kan toepassen. Het voordeel is dat dit op dit moment erg aantrekkelijk wordt gemaakt door de verschillende regelingen die er zijn.

Subsidies

Allereerst zijn er subsidies voor zakelijke zonnepanelen. Belangrijk is de energie investeringsaftrek, die bedoeld is voor ondernemers die in bedrijfsmiddelen investeren. Dit kan meerdere dingen omvatten, waaronder zonnepanelen. Deze stimulans regeling geven zo een fiscaal voordeel aan het investeren in zakelijke zonnepanelen. Het gaat bovendien om een niet gering voordeel van maar liefst 11 procent. Daarnaast mag je deze ook nog eens naast de normale afschrijving, ongeveer vijfenvijftig procent van de investeringskosten van de fiscale winst aftrekken. Hierbij moet je wel binnen drie maanden na opdracht tot investering je aanvraag bij de overheid indienen.

Kleinschaligheids investeringsaftrek

Daarnaast is er de kleinschaligheid investeringsaftrek, die een extra aftrekpost vormt en zo de belastbare winst van een bedrijf verlaagt. Als eis geldt dat het moet gaan om een investeringsbedrag tussen de 2.300 euro en de ruimweg 206.000 euro. Er zit een limiet aan, omdat deze regeling is getroffen juist om alleen de wat kleinere investeringen te stimuleren. De kleinschaligheidsinvesterinsaftrek is bovendien iets waar je slechts één keer aanspraak op mag maken. Het voordeel is dat het gebruikmaken van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek een beroep op de hierboven genoemde energie investeringsaftrek niet uitsluit. De twee mogen dus cumulatief gebruikt worden. Wel moet u oppassen met de milieu investeringsaftrek en de energie investeringsaftrek, want deze sluiten elkaar wel uit.