Duurzaamheidscoach

Techniek van De Duurzaamheidscoach

Wat zijn de voor- en nadelen van een polyester dekbed?

Voor een comfortabele lig, is een dekbed onmisbaar. Het zorgt namelijk voor het lekker zacht gevoel dat het bed biedt en voelt het ook nog warm aan. Het hangt wel veel af van het materiaal waar het dekbed uit vervaardigd is. Een polyester dekbed staat er bekend om dat het zacht aanvoelt en eenvoudig te reinigen is. Vooral voor het kinderbed komt het laatste gunstig uit.

Droogt ook snel

Na een wasbeurt zal een polyester dekbed al binnen 1 dag gedroogd zijn. Het kreukelt daarbij niet en is er ook geen sprake van krimp. Stofmijten zullen zich niet in een polyester dekbed vestigen, onder andere door de vochtwerende eigenschappen van het materiaal. Om deze reden zullen bacteriën en schimmels ook niet snel op een polyester dekbed te vinden zijn. De hygiëne is er dus gegarandeerd en blijft het natuurlijk belangrijke om regelmatig het beddengoed te verwisselen en het dekbed in de was te doen. Verder is een polyester dekbed relatief goedkoper en gaan ze ook nog lang mee. Deze duurzaamheid en het gemak waarmee het dekbed verwisseld en gereinigd kan worden, zorgt ervoor dat het veel wordt gebruikt op plekken waar er hoge eisen worden gesteld aan de hygiëne.

Maar er zijn ook wat nadelen

Dezelfde eigenschap van het materiaal om geen vocht vast te houden, zorgt er ook voor dat een polyester dekbed wat zweterig kan aanvoelen. Vooral in de warme maanden is dat te merken. In de koude maanden biedt het dekbed minder warmte. Beide nadelen kunnen opgevangen worden door gebruik van dekens. Door sommige personen wordt een polyester dekbed door het lichte gewicht en de glad aanvoelende stof als minder comfortabel ervaren. Er zijn daarom ook dekbedden polyester te krijgen die geschikt zijn voor alle seizoenen. Zo hoeft er niet speciaal voor elk seizoen een apart polyester dekbed aangeschaft te worden.