Duurzaamheidscoach

Techniek van De Duurzaamheidscoach

Wat zijn de verschillen tussen een pelletkachel en houtkachel?

Het zijn twee begrippen die regelmatig door elkaar gehaald worden. Toch zit er een verschil tussen deze twee. Ik heb het over de pelletkachel en de houtkachel. Ben je op zoek naar een kachel? Maar weet je niet goed het verschil tussen een pelletkachel en een houtkachel? Ik ga je helpen de juiste keuze te maken. Onderstaand lees je het grote verschil tussen deze twee.

Houtkachel

Het knetterende geluid, de warmte en de sfeer. Dit doet je denken aan een houtkachel. In de houtkachel wordt hout als brandstof gestookt. Naast hout is het bij een houtkachel ook nodig om gebruik te maken van lucht. Om deze reden hebben tegenwoordig bijna alle houtkachels een luchttoevoer. Hiermee kan je op de juiste manier de temperatuur regelen van de houtkachel. Door deze afvoer manier komen er ook minder schadelijke stoffen vrij. Daarbij komt kijken dat je van de houtkachel ook weer twee verschillende soorten hebt. Denk hierbij aan een open haard of een gesloten houtkachel. 

Pelletkachel

Een pelletkachel is een kachel die brandt op pellets. Zoals de naam het al zegt. De pelletkachel is een duurzame verwarmingsbron die vaak gebruikt wordt om één ruimte te verwarmen. Daarnaast kan de kachel aangesloten worden op het centrale verwarmingsnet om het hele huis te verwarmen. De pelletkachel is een duurzame variant van de houtkachel. Dit zorgt er dus voor dat voor jou gevoel beide kachels erg veel op elkaar lijken. Je bent natuurlijk geld kwijt aan houtkorrels, maar daarnaast bespaar je wel geld op gas. Helaas is het moeilijk om een inschatting te geven van hoeveel geld je kwijt bent aan een pelletkachel.

De verschillen tussen een houtkachel en een pelletkachel

Nu je bovenstaande informatie hebt gelezen heb je een duidelijker beeld van beide producten. Toch zal ik kort voor je de voordelen van de houtkachel en de pelletkachel op een rijtje zetten. Aan de hand van deze voordelen kun je kijken welke kachel het beste bij jou past.

Voordelen houtkachel

  • De ruimte is snel verwarmd
  • Een houtkachel is sfeervol
  • Goedkope brandstof
  • Bijna onderhoudsvrij

Voordelen pelletkachel

  • Veilig in gebruik
  • Kostenbesparend
  • Volledig automatisch te sturen