Duurzaamheidscoach

Techniek van De Duurzaamheidscoach

Waar moet je allemaal op letten als je lijsten wilt kopen?

Als je op zoek gaat naar mooie lijsten kom je tot de ontdekking dat er enorm veel verschillende soorten zijn. Je kunt ze dan ook in verschillende vormen, maten en kleuren bestellen. En dan nog maar te zwijgen over het feit dat je ook kunt kiezen uit verschillende materialen waarvan een lijst is gemaakt. De keuze die je maakt is vooral afhankelijk van het kunstwerk of het object, of het wel in je interieur past en natuurlijk ook voor een deel van je persoonlijke smaak. In onze blog vertellen we waar je allemaal op moet letten als je een lijst wilt kopen.

Lijsten in verschillende maten

Lijsten zijn in verschillende maten te kopen en je moet natuurlijk wel de juiste maat kopen. Anders kun je het object niet inlijsten of je houdt te veel ruimte over. En dat is natuurlijk geen mooi gezicht. Ondanks dat er heel veel verschillende maten verkrijgbaar zijn kan het toch een uitdaging zijn om de juiste maat te vinden. In veel gevallen zijn de standaard maten ook niet goed genoeg. Bij foto’s is het iets makkelijker om een geschikte maat te vinden, maar bij andere objecten, zoals een gesigneerd voetbalshirt of een trouwjurk heb je vaak een afwijkende maat nodig. Als je geen geschikte maat kan vinden is er een handige oplossing. Namelijk de hulp inschakelen van een lijstenmaker die voor jou een lijst op maat maakt. Een ander bijkomstig voordeel is dat de lijstenmaker ook het object voor je kan inlijsten.

De kleuren afstemmen op je inrichting

Op dit moment zijn zwarte en zilveren exemplaren immens populair, maar ook witte en goudkleurige lijsten zijn bezig aan een opmars. Feitelijk kun je een lijst in iedere gewenste kleur laten spuiten. Zelfs uitbundige en felle kleuren als daar je voorkeur naar uitgaat. De kleur van de lijst moet je uiteraard wel afstemmen op het interieur, want een lijst kan jouw inrichting maken of breken. Het object of het kunstwerk dat je laat inlijsten speelt ook een rol in de keuze die je maakt. Voor donkere kunstwerken kun je beter voor een lichte lijst kiezen en logischerwijs kies je niet voor een uitbundige of felle kleur als het object of het schilderij al felle kleuren bevat. 

Brede of juist een minimalistische lijst kopen?

Je kunt ook een keuze maken uit een brede of juist een minimalistische lijst. De keuze die je maakt is natuurlijk afhankelijk van wat de stijl van je interieur is. Ze zijn in verschillende stijlen verkrijgbaar. Bijvoorbeeld in de Barok stijl, klassieke, moderne en zelfs industriële stijl. In stijlen, zoals Barok, klassiek en landelijk is het gebruikelijk om voor bredere lijsten te kiezen. Terwijl minimalistische exemplaren juist weer beter tot hun recht komen in moderne en industriële inrichtingen. Door de lijst af te stemmen op het interieur creëer je een mooi geheel en bovenal een mooie blikvanger voor in jouw kamer of ruimte.

Lijsten worden van verschillende materialen gemaakt

Naast de maat, de kleur en de stijl kun je ook uit verschillende materialen kiezen en doorgaans worden de exemplaren van hout, metaal of aluminium gemaakt. Lijsten bevatten in de regel ook glaswerk. Je kunt volop keuzes maken, maar aluminium is een materiaal dat vaak wordt gekozen voor extra stevigheid en uit het oogpunt van duurzaamheid. Toch komt de houten variant weer beter tot zijn recht in bijvoorbeeld een landelijk of Scandinavisch interieur.