Duurzaamheidscoach

Techniek van De Duurzaamheidscoach

Hoe stuc je een muur?

Wil je zelf je een muur gaan stucen? Het is dan natuurlijk belangrijk om grondig te werk te gaan. Een minder ervaren klusser zou het zelf kunnen uitvoeren. Het is dan wel van belang dat je jezelf goed voorbereidt. Je hebt de juiste materialen, kleding, ondergrond en skills nodig. In dit artikel bespreek ik wat er voor nodig is om goed te kunnen stucen. 

Wil je zelf stucen?

Je moet de juiste kennis, materialen, ervaring en fysieke gesteldheid hebben om te kunnen stucen. Elk stucwerk moet anders aangepakt worden. Je moet dus de nodige kennis en ervaring hebben om jouw woning te kunnen stucen. Daarnaast is het handig om een spuitmachine en een spaan voor het aanbrengen van een sierpleister te kopen of te huren. Ook is het niet eenvoudig voor je armen een gehele kamer te stucen als je dit niet gewend bent. 

Schakel een specialist in

Ben je op zoek naar een specialist in stucen in Zwolle? Leusink Wand en Plafondafwerking is specialist in stucen in dronten. Neem eens een kijkje op de website. 

Voorbereiding stucen

Het is beter voor je vloer om de vloer af te plakken. Op deze manier zorg je ervoor dat er geen stucresten op de vloer belanden. Het is het beste om de muur voor te strijken. Met voorstrijken zorg je ervoor dat de muur gelijk, schoon en geschikt is om overheen te stucen. Hoekbeschermers beschermen de hoeken van de aansluitende muren. Plaats hoekbeschermers ruim van te voren.

Maak de stuc aan in een schone, grote emmer of kuip. Mix de stuc met een schone mixer. Zorg ervoor dat je de juiste hoeveelheid water toevoegt aan de emmer of kuip. 

Het stucen zelf

Het stucen zelf. Begin aan de linkerkant aan de rechterkant. Het is niet erg als er dikteverschillen op de gestucte manier. Met reien kun je de muur glad strijken. De rijlat zorgt ervoor dat er teveel stuc wordt weggehaald. Na een minuut of 20 kun je met een spackmes de muur glad trekt. Oneffenheden en gaatjes maak je hiermee dicht. Als je dit hebt gedaan kun je de muur sponzen, pleisteren en laten drogen.