Duurzaamheidscoach

Techniek van De Duurzaamheidscoach

Het verduurzamen van woningen: hoe en wat?

Woningcorporaties zijn zich steeds meer bewust van de noodzaak om duurzaamheid in hun panden te brengen. Zo is energiebesparing een belangrijk onderdeel van duurzaamheid, maar ook het gebruik van zonnepanelen speelt hierin een rol. In dit artikel leest u alles over de verduurzaming van woningcorporaties: hoe besparen zij op de energierekening én verduurzamen ze hun pand?

Zonnepanelen

Woningcorporaties zijn zich bewust van de noodzaak om duurzaamheid in hun panden te brengen. Energiebesparing is een belangrijk onderdeel van duurzaamheid, maar ook het gebruik van zonnepanelen speelt hierin een rol. Zonnepanelen zijn een goede optie voor woningcorporaties om de energierekening te verlagen en duurzaamheid in hun pand te realiseren.

Hoe wordt het ingezet?

Woningcorporaties zetten zonnepanelen op het dak van hun panden. Ze kiezen hierbij vaak voor een collectief systeem, waarbij verschillende woningen een zonnepaneel delen. Dit heeft verschillende voordelen: het is goedkoper dan een individueel systeem en het bespaart ook ruimte op het dak.

Het collectieve zonnepaneel systeem van woningcorporaties bestaat uit verschillende zonnepanelen die samen een groot oppervlakte bedekken. Dit systeem produceert veel elektriciteit, waarmee de woningen van de corporatie worden voorzien. De overige elektriciteit kan worden opgeslagen in een zonnepaneel-batterij of teruggeleverd aan het energiebedrijf.

Wanneer zonnepanelen op het dak zijn geplaatst, is het belangrijk om regelmatig te controleren of alles nog goed werkt. Woningcorporaties kunnen hiervoor een contract afsluiten met een onderhoudsbedrijf. Dit zorgt ervoor dat de panelen regelmatig worden gecontroleerd en eventuele problemen snel opgelost kunnen worden.

Het verlagen van de energierekening

Wanneer zonnepanelen op het dak zijn geplaatst, zal de energierekening van de woningcorporatie verlagen. Dit komt omdat zonnepanelen elektriciteit opwekken die anders door het energiebedrijf zou moeten worden geleverd. Het bespaarde bedrag kan oplopen tot honderden euros per jaar, afhankelijk van het aantal zonnepanelen en het verbruik van de woningen.

Het verlagen van de energierekening is niet alleen goed voor de woningcorporatie, maar ook voor het milieu. Door zonnepanelen te gebruiken in plaats van elektriciteit uit het stopcontact, wordt er minder CO₂ uitgestoten. Dit is goed voor het klimaat en zorgt ervoor dat de woningcorporatie bijdraagt aan duurzame ontwikkeling.

Wil je meer weten over de verduurzaming van woningcorporaties? Neem dan een bezoek aan lens-energie.nl.