Duurzaamheidscoach

Techniek van De Duurzaamheidscoach

Het belang van verduurzaming in de voedselverwerkingsindustrie

duurzaamheid voedselindustrie

Duurzaamheid is een hot topic. Dat geldt in alle industrieën en branches en dat is ook zeker het geval binnen de voedselverwerkingsbranche. Binnen de branche zijn gelukkig al verschillende succesvolle initiatieven zichtbaar en dat is hoopgevend. In dit artikel ga ik dieper in op de vraag waarom verduurzaming nou van zo’n groot belang is. Ook geef ik in dit artikel een aantal tips waarmee ook uw bedrijf kan bijdragen aan een wereld die net iets groener is. Lees gauw verder.

Bron: ENGIE Refrigeration

Het belang van duurzaamheid

Duurzaamheid: we kunnen er tegenwoordig haast niet meer omheen. Of we nou kijken naar het nieuws, scrollen op social media of een vakblad openslaan: haast overal lijkt het over duurzaamheid te gaan. Dat is niet gek, want doordat we in het verleden niet altijd even verantwoord met energieverbruik zijn omgegaan, moeten we nu een pas op de plaats maken. Voor onszelf, maar zeker ook voor de komende generaties. Over thema’s als klimaatverandering, global heating en het stijgen van de zeespiegel hoef ik u waarschijnlijk niks te vertellen. Het zijn problemen die op mondiaal niveau moeten worden aangepakt, maar het is goed om te weten dat ook op micro-niveau een groot verschil kan worden gemaakt. Als het gaat om verduurzaming is er veel hoop gevestigd op de creativiteit en innovativiteit van bedrijven en organisaties.

Initiatieven in de voedselverwerkingsindustrie

Zoals ik eerder in dit artikel al aangaf, is verduurzaming een belangrijk thema binnen onze industrie. Gelukkig hebben verschillende bedrijven al bewezen dat het goed mogelijk is om op een meer verantwoorde wijze aan het werk te gaan. Duurzame innovaties zien we onder andere terug op het gebied van ruimtekoeling. Veel bedrijven denken dat ze de ruimtekoeling goed op orde hebben, maar vaak liggen hier nog veel kansen om minder belastend te zijn. Onder andere warmteterugwinning is een methode die uiterst geschikt is voor bedrijven in de voedselverwerkingsbranche, omdat zij voor hun producten processen gebruikmaken van zowel koeling als warmte. Enkele andere voorbeelden uit de praktijk zijn de inzet van natuurlijke koudemiddelen en het beter reguleren van vocht. Via deze link lees je meer over innovatie binnen de branche en vind je meer succesvolle initiatieven.